Cara Menetapkan Matlamat

Hari ni saya nak share sikit cara menetapkan matlamat dalah hidup. Tetapkan matlamat ini sangat penting jika kita nak berjaya.

Kebanyakan orang-orang berjaya mereka ada matlamat yang sangat jelas. Jadi setiap tindakan yang mereka lakukan akan menjurus kepada matlamat yang telah mereka tetapkan.

Ada beberapa step yang boleh kita ambil untuk menetapkan matlamat. Saya kongsikan bagaimana cara saya untuk tetapkan matlamat. Ada 5 step bagaimana cara menetapkan matlamat.

Step 1: Tuliskan Matlamat Beberapa Tahun Ke Hadapan

Pertama sekali tuliskan matlamat pada sehelai kertas biasa. Bayangkan matlamat anda tercapai pada beberapa tahun akan datang.

Contohnya 5 tahun akan datang anda nak kereta Vellfire. Jadi tuliskan “Saya telah dapat kereta Vellfire pada 1 Mac 2025”. Lebih jelas lebih baik. Tuliskan warna kereta, harga kereta, dan ciri-ciri kereta jika anda tahu.

Tuliskan sebanyak mungkin matlamat anda pada kertas tersebut. Bayangkan semua matlamat itu akan tercapai.

Sangat penting bila kita setkan matlamat, kita yakin matlamat itu akan tercapai. Jangan sampai matlamat yang tak logik macam nak jadi Sultan Melaka ke, nak menjejalah ke matahari ke, atau sebagainya.

Buat matlamat yang logik sebab otak akan terima perkara tu dan akan bekerja untuk dapatkan matlamat tu. Otak kita ni ada bahagian dipanggil otak separa sedar (subconcious mind). Otak separa sedar ni tak pernah berhenti berfikir walaupun kita tidur. Ia sentiasa cari jalan untuk capai apa yang kita setkan.

Jadi bila kita setkan matlamat ni, otak separa sedar ini akan terus-menerus berfikir bagi mencapai matlamat.

Step 2: Cari Gambar Bagi Setiap Matlamat

Seterusnya cari gambar yang sesuai untuk setiap matlamat yang anda dah tulis. Jika anda pandai design menggunakan komputer, boleh gunakan komputer.

Banyak gambar boleh didapati di internet. Design satu poster dan masukkan semua gambar-gambar matlamat anda dalam poster tersebut. Selepas siap design, printkan poster tersebut dengan saiz besar seperti A3 atau A2.

Jika anda kurang mahir dalam design, anda boleh cari majalah yang berkaitan dengan matlamat anda. Contoh gambar kereta Vellfire dalam majalah berkaitan kereta.

Jika anda tiada majalah, anda boleh pergi ke showroom kereta tersebut dan ambil majalah yang diberi percuma. Kemudian carilah gambar kereta idaman anda. Gunting gambar tersebut dan kumpulkan.

Step 3: Cari Sekeping Papan / Polistrin

Kemudian cari sekeping papan untuk anda tampalkan gambar-gambar bagi setiap matlamat anda. Pastikan anda tampal gambar beserta dengan matlamat yang anda telah tuliskan.

Gambar ini sangat membantu untuk anda capai matlamat anda kerana otak kita lebih mudah refleksi dengan gambar/visual. Jadi setiap matlamat itu sebaik-baiknya ada gambar yang menggambarkan matlamat tersebut.

Step 4: Tampal Papan Impian Anda

Seterusnya tampalkan papan impian anda di dinding yang anda selalu lihat. Contohnya di tepi cermin, di depan katil, di depan meja kerja, atau sebagainya.

Tujuannya adalah supaya anda selalu lihat papan impian anda. Bila anda selalu lihat papan impian, ia akan bantu meningkatkan semangat anda untuk bekerja bagi mencapai impian tersebut.

Ia juga akan bantu tingkatkan semangat apabila kita rasa lemah. Bila tengok papan impian tersebut, dengan segera semangat kita akan meningkat semula.

Step 5: Banyakkan Berdoa

Dan akhir sekali, kita banyakkan berdoa supaya setiap matlamat itu tercapai. Semua yang berlaku adalah dengan kehendak Allah SWT. Bila kita berdoa dengan yakin, pasti Allah akan kabulkan.

Allah mengikut sangkaan hambaNya. Jadi bila kita berdoa, kita kena yakin Allah akan makbulkan segala doa kita. Maka dengan cara itu, in shaa Allah segala hajat kita akan tercapai.

Penutup

Baiklah, demikian 5 step cara menetapkan matlamat. Semoga cara ini dapat membantu anda untuk menetapkan matlamat anda.