Best ni! Cara Buat Duit Di Google

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Boleh buat duit ke dekat Google? Ya, sudah tentu! Jom belajar cara buat duit di Google. Google ni ibarat pasaraya besar di dunia. 3.5 Billion orang akan cari macam-macam benda dekat Google. Sudah pasti di situ boleh dapat duit yang banyak.

Cuba bayangkan, pasaraya besar. Cuma di alam maya. Anda nak cari sesuatu barang. Anda akan bukak google.com dan buat carian. Pakcik Google pun tolong cari barang anda. Anda happy jumpa barang.

Kalau anda ada sakit lutut. Anda pergi google.com buat carian “cara ubati sakit lutut”. Pakcik Google pun tolong anda cari untuk anda “ubat sakit lutut”. Masalah anda settle.

Cuba bayangkan pula, anda peniaga. Anda jual tudung. Ada orang cari tudung. Dan Google tolong bagitau orang tu anda jual tudung. Orang pun beli tudung dekat anda. Anda untung. Anda happy.

Macam tulah gambaran salah satu cara nak buat duit dekat Google.

Hari ni saya share 3 cara buat duit di Google.

#1. Kena ada website

Pertama sekali apa yang anda perlu ialah website. Kenapa kena ada website? Yelah, jika tiada website, macam mana Google nak berhubung dengan anda? Takkan melalui whatsapp. Sudah tentu Google akan hubungkan anda melalui website.

Cuba anda buat apa-apa carian, sudah pasti nama-nama website yang keluar. Alangkah bagusnya kalau nama yang keluar ialah nama website anda. Sudah pasti website anda ramai orang akan kunjungi.

Dari situ anda sampaikan info kepada bakal pelanggan. Pelanggan faham dan jualan pun terhasil. Anda happy pelanggan happy.

#2. Kena setting SEO

Yang kedua ialah kena setting SEO. Apa tu SEO? SEO ialah Search Engine Optimization. Fungsi SEO ini ialah memudahkan Google kenal website anda. Bila Google paparkan website, website anda akan berada di atas. Jadi anda perlu pasangkan keyword yang sesuai pada website anda.

Apabila ramai orang mencari keyword tersebut. Mereka akan berjumpa dengan website anda. Anda perlu mencari keyword yang betul-betul dikehendaki oleh orang ramai.

Kelebihan SEO

  1. Percuma
    1. Apa yang best SEO ini percuma. Anda tidak perlu membayar untuk setting SEO. Anda hanya perlu set pada website anda.

Kelemahan SEO

  1. Terlampau banyak setting
    1. Tapi yang tak bestnya banyak setting perlu dibuat untuk setting SEO ini. Dan masa untuk website naik ke ranking pertama sangat lama. Ada yang mengambil masa berbulan-bulan untuk website berada di ranking teratas.
  2. Ada 200 Faktor
    1. Lebih 200 faktor untuk menentukan ranking website berada di kedudukan teratas. Banyak teknikal setting perlu buat untuk memastikan kita memenuhi kriteria yang dikehendaki Google.
    2. Namun untuk setting SEO ini boleh dipelajari. Ramai sifu-sifu SEO di Malaysia yang boleh memberi tunjuk ajar mengenai SEO. Salah seorang daripada Sifu SEO ialah Sifu AJ. Anda boleh pelajari berkenaan SEO di sini.

#3. Setting SEM

Yang ketiga ialah setting SEM. SEM ialah Search Engine Marketing. SEM lebib kurang seperti SEO tetapi SEM ini perkhidmatan berbayar. Contohnya Google Ads. Anda bayar Google untuk pastikan website anda berada di ranking pertama.

Kelebihan SEM

  1. Pantas
    1. Apa yang bestnya SEM ini, ianya sangat cepat untuk naik ke ranking teratas.
    2. Hanya dengan beberapa setting mudah, mungkin ambil masa tak sampai 5 minit website dah naik ke ranking pertama. Sangat-sangat cepat. Dari situ anda akan dapat jualan yang berganda pantas.
  2. Hanya 3 faktor
    1. Dengan menggunakan Google Ads, anda hanya perlu 3 faktor untuk menjadikan ranking website anda berada di senarai teratas Google.
    2. Cukup 3 faktor ini, website anda akan berada di page pertama pada carian Google.

Kelemahan SEM

  1. Berbayar
    1. Yang tak bestnya SEM seperti Google Ads ni berbayar.
    2. Makin banyak bayar, makin mudah untuk naik ke ranking teratas.
    3. Namun jika setting tepat, kita boleh kawal pelaburan yang dibuat menggunakan Google Ads ini.

Menarik bukan?

cara buat duit di Google

Cara buat duit di Google

Jadi itulah 3 cara buat duit di Google. Iaitu dengan menjadikan website anda sebagai sumber duit. Ada banyak lagi cara lain untuk buat duit dengan Google. Namun jika anda mempraktikkan satu cara ini pun, sudah cukup untuk anda mendapatkan pulangan yang berganda.

Secara ringkasnya, apa yang anda perlu untuk buat duit di Google ialah:

  1. Bina website
  2. Setting SEO – (hasil agak lambat)
  3. Setting SEM (Google Ads) – (hasil sangat cepat)

Anda berminat nak buat duit di Google?

Tapi..

Tak reti nak buat website?

Tak reti nak setting SEO/SEM untuk website anda?

Jangan risau..

Sifu Wan Mus boleh ajar. Sifu Wan Mus adalah antara sifu saya dalam bidang Google Ads. Beliau antara orang yang proven success. Beliau terbukti dah bantu orang ramai bagaimana setting Google Ads dengan tepat dan menghasilkan pulangan setimpal.

Berita baiknya. Baru-baru ini Sifu Wan Mus telah buka kepada orang ramai yang nak belajar cara-cara setting website dan Google Ads untuk tahun 2020 ni.

Anda berminat nak belajar buat website dan Google Ads?
Klik link ni untuk belajar >> nak.la/eBookGoogleAds2020

Sifu Wan Mus akan ajar anda dengan lengkap walaupun anda belum ada website dan tak pandai setting Google. Lengkap dari A hingga Z.

Saya sangat sarankan anda dapatkan ilmu dari beliau jika ingin buat duit di Google. Pelaburan anda pasti akan menjadi sangat berbaloi.

Semoga anda mendapat manfaat dari perkongsian saya kali ini.

Sekian.
Rafiq Hasrudin