3 Cara Buat Duit Dekat Google

Boleh buat duit dekat Google? Ya, sudah tentu! Google ni ibarat pasaraya besar di dunia. Orang akan cari macam-macam benda dekat Google. Sudah pasti di situ boleh dapat duit yang banyak.

Cuba bayangkan, pasaraya besar. Cuma di alam maya. Anda nak cari sesuatu barang. Anda akan bukak google.com dan buat carian. Pakcik Google pun tolong cari barang anda. Anda happy jumpa barang.

Kalau anda ada sakit lutut. Anda pergi google.com buat carian “cara ubati sakit lutut”. Pakcik Google pun tolong anda cari untuk anda “ubat sakit lutut”. Masalah anda settle.

Cuba bayangkan pula, anda peniaga. Anda jual tudung. Ada orang cari tudung. Dan Google tolong bagitau orang tu anda jual tudung. Orang pun beli tudung dekat anda. Anda untung. Anda happy.

cara buat duit dekat google

Macam tulah gambaran salah satu cara nak buat duit dekat Google.

Hari ni saya share 3 cara buat duit di Google.

#1 Kena ada website

Pertama sekali apa yang anda perlu ialah website. Kenapa kena ada website? Yelah, jika tiada website, macam mana Google nak berhubung dengan anda? Takkan melalui whatsapp. Sudah tentu Google akan hubungkan anda melalui website.

Cuba anda buat apa-apa carian, sudah pasti nama-nama website yang keluar. Alangkah bagusnya kalau nama yang keluar ialah nama website anda. Sudah pasti website anda ramai orang akan kunjungi.

Dari situ anda sampaikan info kepada bakal pelanggan. Pelanggan faham dan jualan pun terhasil. Anda happy pelanggan happy.

Nak buat website percuma? Baca cara buat website percuma di sini.

#2 Kena setting SEO

Yang kedua ialah kena setting SEO. Apa tu SEO? SEO ialah Search Engine Optimization. Fungsi SEO ini ialah memudahkan Google kenal website anda. Bila Google paparkan website, website anda akan berada di atas. Jadi anda perlu pasangkan keyword yang sesuai pada website anda.

Apabila ramai orang mencari keyword tersebut. Mereka akan berjumpa dengan website anda. Anda perlu mencari keyword yang betul-betul dikehendaki oleh orang ramai.

Apa yang best SEO ini percuma. Anda tidak perlu membayar untuk setting SEO. Anda hanya perlu set pada website anda.

Tapi yang tak bestnya banyak setting perlu dibuat untuk setting SEO ini. Dan masa untuk website naik ke ranking pertama sangat lama. Ada yang mengambil masa berbulan-bulan untuk website berada di ranking teratas.

#3 Setting SEM – BUAT DUIT DEKAT GOOGLE

Yang ketiga ialah setting SEM. SEM ialah Search Engine Marketing. SEM ini ialah perkhidmatan berbayar. Contohnya Google Ads. Anda bayar Google untuk pastikan website anda berada di ranking pertama.

Apa yang bestnya SEM ini, ianya sangat cepat untuk naik ke ranking teratas. Hanya dengan beberapa setting mudah, mungkin ambil masa tak sampai 5 minit website dah naik ke ranking pertama. Sangat-sangat cepat. Dari situ anda akan dapat jualan yang berganda pantas.

Menarik bukan?

Penutup

Jadi itulah 3 cara untuk buat duit dekat Google. Iaitu dengan menjadikan website anda sebagai sumber duit. Ada banyak lagi cara lain untuk buat duit dengan Google. Namun jika anda mempraktikkan satu cara ini pun, sudah cukup untuk anda mendapatkan pulangan yang berganda.

Secara ringkasnya, apa yang anda perlu untuk buat duit di Google ialah:

  1. Bina website
  2. Setting SEO – (hasil agak lambat)
  3. Setting SEM (Google Ads) – (hasil sangat cepat)

Semoga anda mendapat manfaat dari perkongsian saya kali ini.